© 2009 dogichow DSC00292

Sur america IV. – Valparaiso (mittomenmarmelyiknap}

Baszogat mindenki ugyhogy irok :) Na mindenki jol van nyugi. Viszont nem birom ezt a linearis eletet, ugyhogy most nem Rio utani dolgokat irok le (azota sok minden tortent am…voltunk Buenos Airesben, ahol meg lakni fogok, meg egy irtozatosan nagy vizesesnel, jartunk az Andokban, es Mendozaban, ami a hazaja a legjobb argentin boroknak), de errol majd kesobb).

Most Chileben, azaz Valparaisoban, 40 km-re Santiagotol vagyunk, a Fold egyik legfurabb varosaban).

Valparaiso

Ez egy fontos varos. Marmint Chilenek (amit a gyonyoru Chilei lanyoksejpitve csak, Shilenek ejtenek, ami sexy). Az elso nagy kikotovarosa az orszagnak. Kb. 400 eve angolok, spanyolok es kalozok bunyoznak a varosert, amit meg is ertek. Rokoko, liftezes, kepek. Mentalitas fontosabb: az emberek itt hmm. hogy is mondjam, hogy ne keruljek fel a kurucra, liberalisak.

Minden evben egy napra, Valparaiso felszabaditasanak evfordulojan egy napra teljesen legaliassa valik a graffiti a varosban. Az egesz varos ezert olyan mintha a gettoban lennel, marmint ez agetto pozitiv oldalara ertem. Gyonyoruek az utcak, azon kivul hogy tavolrol ugy nez ki mint egy menekult tabor a varos, de nem depressziv elmeny, mint mondjuk kesobb Antofagasta, hanem inkabb csaladias.

Tortenet:  Valparaiso egy szines varos, minden haz reggel mas szint mutat: reggel a mamik kitesznek valamilyen ponyvat, az erkelyre, es aznap olyan szinu a haz. A lenyeg hogy az emberek, figyelnek arra, hogy rendezett legyen a hazauk es kulonbozo szinnel legyen beboritva az erkelyuk. Kreativak, na. Ket eve bejott a McDonald´s Valparaisoba. A helyiek 10000-es peticiot adtak be, hogy nem szeretnenek ide McDonaldst. Mcd:  “Szabad orszag, kapjatok be a bigmacem.” Masnap leegettek, a mekdonit. Azota nincs. Meg mas sincs. Se burgerking, se starbaksz. Nem akarjak. Szoval ez egy ilyen kis oazis.

Persze megint piszkos nagy mazlink volt. Pedro nevu srac nyit ajtot, kicsit meg kesz a tegnapi bulitol. Nincs senki rajtunk kivul a hostelben mert vasarnap van, Valparaiso pedig a buli fovaraosa, ezert mindenki lelepett (ez kivetelesen jo volt, mert mindenki keszen volt teljesen).

Pedro egy nem mindennapi leny: 23 eves, volt mar chilei popsztar (chilei brit-pop, hogy pontositsunk, lsd. video), aztan megunta, es most punkot jatszik nemi britpoppal vegyitve Valparaisoban, es a hotelben dugogatja az arrajaro turistakat. Azert ott a pont. Apja sarkvideken kutato, ugyhogy nyaranta a chilei antarktisz kutato kozpontban chillel, neha atruccan az egesz tabor a fel oranyi csonakturara levo argentinokhoz, ahol elborozgatnak, de mivel a chilei bor jobb, es a balnak neha eletveszelyesse teszik az utat, mostanaban mar az argentinok jarnak csak a chileiekhez :) ).

Ez a regi dobbossal van meg, o pruntyog valalmit a szintin, vicces:

Na ezt a videot jatszottak MTV-n Chileben, itt mar dobol.

Sok mindent meselt, meg a Pinochetbeli idokrol (ezek nem annyira vidam tortentek), meg Del-Amerikarol am block:

axiomak:

- minden orszag utalja azt aki szomszedos vele

- Chilet mindenki utalja, mert chilei spanyolt beszel, ami kicsit bunko, leegyszerusitett, de meginkabb azert mert a Csendes-oceani haboruban (1879-84) elvettek az osszes kikotojet Bolivianak (reszben ezert ilyen kurva szegeny most Bolivia), de elcsatoltak reszeket Argentinatol is.

Itt meg olvass a Csendes-oceani haborurol ha akarsz.

Amugy meg Patagoniarol meselt meg sokat, na jo segitek:

Patagonia

Ez Patagonia, Del-Amerika legdelibb resze. A chilei, azaz nyugati resze fel van darabolodva ezernyi kis szigetre. Ezeken a szigeteken kb. 3-4 csalad el. A szigetek viszonylag kozel vannak egymashoz. Ha az egyik szigeten megtetszik egy fiunak egy masik lany, es meg akarnak hazasodni, akkor jon az eskuvo. A lany faterjanak kell epitenie egy hazat a sajat szigetukon. Ezek a hazak fa colopokon allnak. Amikor eljhon az eskuvo napja a nasznep atmegy a csaj szigetere es 3 napos buli keretben lefureszelik a megepitettt haz colopeit. Amikor mindenki kijozanodott beteszik az oceanba (!) a hazat es elkezdnek evezni a hazteton, arra a szigetere, amit a friss par kiszemelt maganak. 2-3 nap alatt ateveznek, majd amikor odaertek felverik a hazat (!) ujra. Majd jon az eskuvo es megint egy par napos buli.

Persze ez az idilli eset csak. Ez csak akkor megy ilyen gordulenkenyen ha a van templom az uj szigeten. Ha nincs akkor nincs mas hatra: at kell hozni a templomot az uj szigetre :) )))). Szoval ilyenkor egy kozeli szigetre atmegy a nasznep egy resze es egy hetes buli kereteben a tenmplomot vizre teszik, azzal ateveznek az uj szigetre, mikozben a lako haz is vizen van. Amikor mindket epulet sikeresen atert, 3-4 napos buli, mert meg kell varni, hogy megszaradjon a templom, hogy meg lehessen tartani az eskuvot.

Na ennyi, most hagytam el Boliviat, es teljesen kesz vagyok.

Csok, kepek kesobb.

One Comment

  1. simonadam
    Posted August 13, 2009 at 2:20 pm | #

    Cs????!
    Zs?­ros lehet ott kint:) el?Šrt?Štek a repcsit?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.